Kako smo se aktivno počeli baviti športskom radnom kinologijom i izvukli ono najbolje iz naših pasa

športska radna kinologija
Apr 09 2021
alfacanis

U Alfa Canisu uvijek naglašavamo da je svaki pas dobar u nečemu, samo to treba otkriti i upravo tu poruku pokušavamo prenijeti našim Školicama.

Kao treneri konstantno tražimo nove načine kako se poboljšati, pa smo tako proširili naš rad i na športsku radnu kinologiju pomoću koje naš odnos sa psom pretvaramo u sport. Prvi koji je hrabro krenuo na utakmice pokazati što je naučio sa svojim psom bio je naš trener Josip, a kasnije smo se mi priključili i sada svaku utakmicu odrađujemo zajedno, kao jedan tim.

Športskom radnom kinologijom podiže se odnos vodiča i psa koji se natječu ili polažu ispite po zadanim programima. Do sada smo se natjecali samo u disciplini poslušnosti. U izvođenju vježbi poslušnosti ocjenjuje se brzina, preciznost i najbitnije: pozitivan odnos između vodiča i psa. Razlog zašto smo se aktivno počeli baviti športskom radnom kinologijom je taj što smo postali osobe koje svoj život sa psom vole provoditi aktivno i dinamično, natjecateljskog smo duha i uz to želimo pokazati da stereotipi o pasminama ne postoje te da se bilo koja pasmina može natjecati. U Alfa Canisu uvijek naglašavamo da je svaki pas dobar u nečemu, samo to treba otkriti i upravo tu poruku pokušavamo prenijeti našim Školicama. Mješanac ili čistokrvni, čupavi ili kratkodlaki, mali ili veliki. Sve je moguće ako to shvatite kao jednu zabavu!

Svaki odlazak na utakmicu s jedne strane shvaćamo ozbiljno, a s druge kao vrijeme koje provodimo zajedno. Ono što nam se najviše sviđa kod našeg malog, ali nama dovoljno velikog tima, je što podupiremo jedni druge bez obzira na sve, guramo jedni druge naprijed, rukujemo se kada osvojimo identičan broj bodova, dajemo si pet kada smo loše odradili i govorimo si međusobno: „Uvijek postoji drugi put da me pokopaš“. Mislimo da je to neprocjenjivo.

Na početku nismo postizali odlične rezultate, veselili bi se stvarima koje ponekad danas uzimamo zdravo za gotovo. Kada se sjetimo prvih regionalnih utakmica, prvog BH/VT ispita, nasmijemo se svaki put. Možemo se pohvaliti da smo s našim psima postigli ogroman napredak, ali i mi kao treneri također.

Što nas motivira za daljnji rad?

Sada nakon svake utakmice već razmišljamo o sljedećoj, o greškama na kojima moramo raditi i kako to znanje prenijeti našim budućim Školicama. Dolaskom u Alfa Canis, sve pse i njihove vlasnike koji su uspješno odradili osnovnu Školicu poslušnosti i socijalizacije, motiviramo za daljnje napredovanje u raznim disciplinama. Najbitnije je da i vodič i pas uživaju u novim izazovima.

Što nam je dalje u planu? Natjecati se prema drugim programima i u drugim disciplinama. Ove godine otvorili smo sezonu utakmica s regionalnom utakmicom u Odri, nakon koje su slijedile regionalne utakmice u Fažani, Križevcima i u Zadru. Sljedeće utakmice su tek u svibnju, a do tada nastavljamo trenirati. Također nam je u planu organizirati prvu utakmicu na našem terenu, na kojoj će se moći i polagati BH/VT ispit čemu se već unaprijed jaaako veselimo!

Ukoliko Vas zanima rad naše udruge možete nas pratiti na Instagramu ili Facebooku (@alfacanisk9). Kontakt telefon: 098 1329 822